Érték alapú web és alkalmazás fejlesztés

Gábor Németh

2022-08-31

Egy ideje eldöntöttük, hogy nem fejlesztünk úgy website-ot, és nem fejlesztünk több alkalmazást úgy, ahogy sokan teszik.

A legtöbben úgy keresnek meg minket, hogy “kellene egy website, amin keresztül a felhasználóink ezt-meg-ezt tudják csinálni” – “szükségünk lenne egy mobil applikációra, ami ezt-meg-ezt csinálja”. És egy “jó” szoftverfejlesztő cég ugye meghallgatja az ügyfél igényét, és megcsinálja neki ezt a website-ot, és ezt a mobil applikációt. Mi ezzel a baj?

Jót tesz az ügyféllel az ilyen fejlesztő cég?

Miről szól az érték alapú szoftverfejlesztés??

Az angol szakirodalomban ezt az elvet „Value-based software engineering – VBSE” néven emlegetik.

Hadd szemléltessem két egyszerű példával!: 

  • Egy taxis vállalatnak valójában nem egy alkalmazásra van szüksége, amivel taxit lehet rendelni, hanem egy olyan alkalmazásra van szüksége, aminek a használatával a felhasználói azt érzik, hogy hatékonyan közlekednek! Ez az elsődleges prioritás, ez alapján kell kialakítani az ezt szolgáló megoldást.
  •  
  • Egy étteremnek nem olyan alkalmazásra van szüksége, amin keresztül asztalt lehet foglalni, és ételt lehet házhoz rendelni. Valójában egy olyan applikációra van szükségük, amivel a felhasználó időt takarít meg azáltal, hogy kényelmesen és hatékonyan kommunikálhatja az étkezéssel kapcsolatos kérését, és erre válaszként megbízható minőségű ételhez és gyors, követhető kiszolgáláshoz jut. Ezáltal több időt tölthet a családjával, vagy a munkájával.

A példák jól aláhúzzák az elhatározásunkat, hogy a szállított értékek mentén szeretnénk szoftvereket tervezni, és kifejleszteni. Olyan ügyfelekkel szeretnénk dolgozni, akik tudják (vagy hajlandóak kikutatni), hogy milyen értéket adnak valójában a vásárlóiknak / felhasználóiknak, és ezt az érték-közvetítést szoftveres rendszerrel szeretnék megtámogatni.

A téma kulcsszavai: a valós haszon felismerése, üzleti elemzés, költség-haszon elemzés, befektetés elemzés, megtérülés, stakeholder értékek, érték alapú szoftver-mérnöki munka.

Ma a szoftverfejlesztési projektek többségében a már lefejlesztett funkciók költsége és a fejlesztésbe fektetett idő az, ami megmutatja, hogy mennyire jól halad egy fejlesztés. Meggyőződésünk az, hogy érdemes abba az irányba haladni, hogy a szállított értékek mentén értékeljük egy szoftverfejlesztés sikerességét, és másodsorban annak költsége, vagy befektetett erőforrásai mentén.

Igyekszünk webes szoftvereinkkel és mobil applikációinkkal valós értéket teremteni, ezáltal a megrendelőink sikeréhez hatékonyan hozzájárulni. Hogy ezt elérjük, már az első beszélgetéstől igyekszünk a szállítandó értékekre koncentrálni, és minden javaslatunk arra irányul, hogy ezek az értékek megjelenjenek, megteremtődjenek, vagy a szoftver felerősítse, hangsúlyozza ezeket.

Meglepően sok ügyfelünk nem tudja megfelelően megfogalmazni pontosan milyen értéket szeretne adni a lefejlesztendő megoldással – de segítünk!

A szoftver tervezési és UX design szakaszban megfelelő módszerekkel igyekszünk ezeket közösen felderíteni. Módszereink segítenek abban, hogy ne csak legyen egy szoftvered, hanem az pontosan azokat az értékeket szállítsa, amire ügyfeleidnek/partnereidnek/munkatársaidnak szüksége van!

Bízd ránk webes vagy mobil alkalmazás fejlesztési projekted, jó kezekben lesz! Szeretnénk neked is segíteni, hogy sikeresebb legyél!

Szeretnél még hasonló tartalmat olvasni a jövőben?

Ha tetszett cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre!