WordPress weboldal fejlesztés – Mik az előnyök és hátrányok WordPress oldalak esetében?

Erika Csorba

2020-12-04

Az egyik legelső kérdés, ami felmerül egy weboldal fejlesztésének kezdetekor (a célok, értékek és kapcsolódó funkciók meghatározása után), hogy nyílt forráskódú vagy egyedi megoldást alkalmazzunk a kivitelezéshez? Mindkét út jó lehet, viszont nagy körültekintéssel kell kiválasztanunk a megfelelő megoldást, üzleted igényeinek megfelelően.

Ebben a cikkben azt taglaljuk, hogy mi lenne céged számára a legjobb: WordPress vagy egyedi weboldal. Ennek a megállapításához szükség van a jó és rossz oldalak mérlegelésére, hogy a legjobb döntést hozhasd.

Mik a WordPress előnyei?

Gyorsan létrehozható vele egy egyszerű tartalomkezelő oldal.

Kétségtelen, hogy a WordPress mellett szóló legerősebb érv, hogy gyakorlatilag pillanatok alatt létrehozható vele egy weboldal.

A nyílt forráskód (open source) előnye, hogy szabadon másolható, módosítható és terjeszthető. Ez azt jelenti, hogy valaki, valahol lefejlesztett egy modult, melyet nyilvánossá tett. A WordPress is egy ilyen nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer.

Költséghatékony weboldalfejlesztés

Rengeteg ingyenes és fizetős sablon áll rendelkezésre, melyekkel akár egy egyszerűbb webes arculat is villámgyorsan, így költségkímélően felépíthető.

Akár fejlesztő nélkül is felépíthető egy WordPress weboldal. Persze így hamar akadályokba ütközik egy laikus. Mindenesetre jelentősen csökkenti a költségeket egy sablon alkalmazása. Ezek a sablonok azt is lehetővé teszik, hogy könnyedén végezz módosításokat oldaladon, és publikálhasd azokat.

Egyedi funkciókat is adhatsz oldaladhoz az ingyenes vagy a fizetős bővítmények (plugin) segítségével. Ezek a bővítmények olyan „kódsorok”, melyek 1-1 új funkciót adnak hozzá a weboldaladhoz. Ilyen „kódsor” lehet például egy webshophoz szükséges bővítmény (Woocommerce), fordító vagy analitikai plugin.

Nem függsz egyetlen fejlesztőtől vagy fejlesztő csapattól sem, adott rendszer fejlesztését bárki tudja folytatni

Az admin felület könnyen tanulható, az egyszerű tartalomkezelő funkciók jól érthetőek.

Egyedi tartalomépítő alkalmazások építhetők rá (pl BeaverBuilder vagy Elementor) a bonyolultabb layout-okhoz.

Az alap technikai SEO (keresőoptimalizációs) beállítások már WordPress rendszerben is megtehetők bővítmények segítségével.

Ilyen bővítmény a YOAST, mely a legnészerűbb és talán a legjobb választás. Ennek segítségével könnyen optimalizálhatjuk a weboldal szövegét. A fókusz kulcsszó megadása után a piros és sárga jelek mutatják, hogy még dolgoznod kell a SEO-n, míg a zöld jel szabad utat mutat a publikálásra.

WooCommerce bővítménnyel webshopok létrehozására is alkalmas.

Mik a WordPress hátrányai?

Extra költségek jelenhetnek meg

  • Bővítmény díja
  • Sablon díja
  • Havi támogatás költséges (sok biztonsági frissítés szükséges)

Szakértői támogatás nélkül kockázatos üzemeltetni egy WordPress oldalt

Az elavult és nem támogatott bővítmények biztonsági kockázatot jelentenek. Az elavult alaprendszer szintén növeli ennek a kockázatát.

Az alaprendszer verziókövetése elengedhetetlen, de sok plugin nem követi a core verziót így elavulttá válik.

Nagyon egyedi funkcionális elvárásokra nem megfelelő

A kész szoftvermegoldások már meglévő, elterjedt problémákra adnak választ. Ezzel szemben nem fogja kiszolgálni legújabb startup ötletedet, csak alapfunkciókkal ellátott weboldalt lehet a sablonok segítésével építeni.

Vállalatirányítási és (ERP), ügyfélkezelési (CRM) rendszerek létrehozására nem megfelelő

Kompikált. robosztus, bonyolult üzleti logikát használó weboldalt nem tudsz létrehozni.

Webalkalmazások létrehozására nem ideális 

Egyedi speciális grafikai megoldásokat nem, vagy csak nehezen lehet beépíteni.

Az admin felület struktúrája, funkcionalitása adott, bonyolultabb megoldásokat is ott kell használni, ami egyedi funkciók esetén túl komplikált működéshez vezet.

Az egyedi tartalomépítő alkalmazások (pl. BeaverBuilder) kezelése sokszor nehézkes lehet.

Webshopok esetén 3rd party pluginek száma korlátozott, pl fizetési és szállítási módok esetében nem mindenre van kész megoldás.

Az Arteries csapata örömmel segít webes kihívásaidban, rutinosan építünk website-okat WordPress alapra, és egyedi megoldásokkal is. Kérj konzultációt, és javaslatot fogunk tenni arra, hogy a Te kihívásodra milyen technikai megoldás lesz az ideális választás, és meg is valósítjuk azt számodra!

Szeretnél még hasonló tartalmat olvasni a jövőben?

Ha tetszett cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre!