Szakmai gyakorlat az Arteries-nél – kollégánk tapasztalatai

Simon Dorina

2024-05-02

Az egyetemi szakmai gyakorlat az egyik legfontosabb időszak a diákok életében. Ez az a pillanat, amikor a tanulók a tanterem falait elhagyva a valóságban is kipróbálhatják és alkalmazhatják a megszerzett tudásukat.

Egyetemistaként érkeztem az Arteries-hez 8 hetes szakmai gyakorlatra 2021 nyarán. Szakdolgozat írás előtt álltam és a tavaszi félévben fogalmazódott meg bennem, hogy érdekel a mobilszoftver fejlesztés. Így ebben az irányban kezdtem el gyakorlati helyet keresni, majd a tanszéki listában megtaláltam az Arteries Studiot. Le is adtam a jelentkezésemet, csatoltam egy kezdetleges önéletrajzot és néhány referenciamunkát, majd pár napra rá meg is kaptam a visszajelzést, hogy szívesen várnak a szakmai gyakorlatra.

Az első napomon megismerkedtem a leendő kollégáimmal, csapatvezetőmmel, és megkaptam az első projektemet. A mentorommal párhuzamosan fejlesztettem egy Android alkalmazást, egyesével elkészítettem a dizájn szerint a képernyőket, és mellette aktívan tanultam és használtam a Git-et. Minden elkészült funkció után kaptam visszajelzéseket a mentoromtól, aki ezek mellett aktívan segítette a fejlődésemet

A szakmai gyakorlat vége felé közeledve elkészültem az Android alkalmazással, új feladatként pedig ezen app elkészítését kaptam Flutter keretrendszerben. Akkor kezdtem el tanulni a Dart programozási nyelvet és a Flutter eszközkészlet használatát, annyira megtetszett, hogy a szakdolgozat projektemet is már Flutterben készítettem el.

A 8 hét alatt sokat láttam és tanultam az Arteries-es életről, és olyannyira meggyőzött és magába szippantott, hogy úgy döntöttem egyetem mellett is maradok velük (és szerencsére ők is így akarták). Tetszett, hogy változatosak a projektek, ezáltal a projekt csapat is, így mindig tudnék mással dolgozni és tanulni tőle. A mentoromtól is rengeteget tanultam, mindig számíthattam rá is, ha segítségre volt szükségem. 

Kicsit tartottam tőle, hogy az egyetem és a szakdolgozat írás mellett sok energiámat fogja elvenni a munka, de szerencsére rendkívül megértő és támogató kollégák vettek körül. Megértették, ha az egyetem miatt nem voltam mindig elérhető, vizsgák előtt pedig szurkoltak és sok sikert kívántak nekem. A home office lehetőség is nagy segítség volt számomra a tanulmányaim alatt. 

Egyetem mellett azért is volt jó dolgozni, mert amiket elméletben tanítottak, azoknak jó részét én párhuzamosan meg is tapasztaltam. Ilyen például a projektmenedzsment folyamata, a projekt életciklusa, verziókezelés Git-tel, szoftverfejlesztési architektúrák használata, specifikáció írása, tervezési folyamat, tesztelés, ezekbe mind aktívan beleláttam és bele lettem vonva, hogy saját magam is megtapasztalhassam, és ezáltal jobban megérthessem.

Az egyetem mellett volt alkalmam számos projektben részt venni és jobban megismerni a munkatársaimat, megtanulni együtt dolgozni, kommunikálni velük. Alapvetően mindenki nyitott és kedves volt velem, bárkihez fordultam, szívesen szánt rá időt, hogy segítsen. 

A mesterképzésen a diplomatervezés témámat a céges csapatvezetőmtől kaptam, személyesen ő volt a konzulensem a dolgozat írása alatt. A témám a szerver vezérelt megjelenítési architektúra volt, melynek lényege annyi, hogy a mobil kliens a felületleíró fájlokat és a megjelenítendő adatokat is a szervertől kapja, így a megjelenés rugalmasabban alakítható az igények szerint. Ez az architektúra például az e-commerce mobil alkalmazásoknál lehet hasznos, hiszen ezek általában ugyanazokból a képernyőkből épülnek fel, de a megjelenésük nagyban függ az értékesített termékektől. Ezeket a képernyőket szerver vezérelt architektúrával elkészítve jobban a megbízó igényeire tudjuk szabni, vegyük például a főoldalt. Ha szeretne az értékesítő cég egy plusz sávot elhelyezni mondjuk a szezonális akciós termékekről, akkor ehhez elég csak a szerver oldalon módosítani a felületleíró fájlon, a mobil kliens kódján nem kell változtatni, a felületleíró frissítésével az új sáv automatikusan megjelenik.

Ha szakmai gyakorlat előtt állsz, bátran ajánlom, hogy vágj bele!

 

Szeretnél még hasonló tartalmat olvasni a jövőben?

Ha tetszett cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre!