Mennyibe kerül a webfejlesztés?

Gábor Németh

2020-11-05

Hogyan számítjuk ki egy fejlesztés költségét?

Érdeklődő ügyfeleink általában hamar meggyőződnek arról, hogy egy megbízható, széles látókörű, és tapasztalt csapat az Arteries. Ezután viszont az egyik legtöbbet feltett kérdés felénk, – a weboldalak, webes rendszerek fejlesztésének első szakaszában – hogy

“Mennyibe fog kerülni nekem ez a weboldal / webáruház / rendszer?”

A kérdés jó, a válaszadás viszont nem könnyű. Ez a cikk az Arteries árazási módszereit mutatja be. Hasznos olvasnivaló azoknak, akik most gondolkodnak online megoldás fejlesztésén.

Beszélni fogunk a tervezési szakaszról, a UX design (felhasználói élmény megtervezése ), a látványtervezés, a webfejlesztés, a minőségbiztosítás (manuális és automata tesztelés) valamint a projektmenedzsment költségeiről is.

Aki mobilalkalmazást tervez fejlesztetni, annak külön írunk a mobil appok árazásáról, de amellett is hasznos lehet ez az írás. Általában a mobil applikációk hátterében is valamilyen webes rendszer dolgozik, az API-kat egy backend megoldás (a rendszer háttérfolyamataiért és az üzleti logikáért felelős program-kód/réteg)  biztosítja a mobilkészülékek számára. Ez szintén egy webfejlesztési szolgáltatás és az itt leírtak mentén árazzuk.

Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos webes rendszermegoldás ára nálunk 1 millió Ft-tól 20 millió Ft-ig terjed. (Ritkán, de vannak 1 millió forint alatt is megbízásaink is, ezek általában nagyon egyszerű website-ok, vagy landing oldalak. Jelen cikk keretében ezen apró oldalak árazását nem tárgyaljuk.)

cikk_arazas_abra

Milyen tényezők befolyásolják az árazást, és konkrétan mennyibe kerülnek az egyes opciók?

1. Tervezési igény

Fontos megismerjük az alapötletet és az elképzelés kidolgozottságát. Általában költségesebb egy olyan megoldást elkészíteni, ahol még nem megfelelően tisztázottak az igények (nagyobb a tervezési igény).

Az Arteries rutinosan tervez online rendszereket, így ha nincs még specifikálva az elkészítendő rendszer, ezt nyugodtan rábízhatjátok
kollégáinkra.

Az Arteries-ben nem csak webfejlesztők, de kiváló dizájner csapat is rendelkezésedre áll: nem csak szép arculatot, de felhasználói élményt is tervezünk (UX). Végső soron nem csak szép grafikára van szükség, hanem olyan rendszerre, amit a felhasználók örömmel használnak és visszatérnek oda.

A tervezési folyamat egy weboldal vagy webes szoftver esetében 3 naptól 2 hónapig is terjedhet. A tervezésben több érintett
szakterületről vesznek részt a legmagasabb képzettségű szoftverfejlesztő kollégáink. Egy tervezési szakasz költsége így átlagosan 300.000 Ft-tól 5 millió Ft-ig terjedhet.

A tervezési folyamatot általában óradíj alapú szerződéssel, több iterációban végezzük, szorosan bevonva Téged a folyamatba. A tervekre
100% elégedettségi garanciát vállalunk, mivel magabiztosan állíthatjuk: a kis rendszerektől a nagyon komplex ökoszisztémákig rutinosan tudunk optimális terveket szállítani.

2. Alkalmazott projektmenedzsment módszertantól függő árazás - waterfall és agilis fejlesztés árazása

Amennyiben rendelkezünk már kész specifikációval (tervekkel), a rendszer fejlesztési költsége lehet előre tervezhető, és fix. Ezt a módszert vízesés modell (waterfall) szerinti fejlesztésnek hívjuk: fix árat, és fix határidőt kalkulálunk a projektre, majd egy ütemben elvégezzük a fejlesztést, minőségbiztosítást, átadást. Ezt követően új projekt keretében lehet folytatni az együttműködést. Akkor alkalmazható ez a módszertan, ha előre és jól meghatározottak az igények, célok és keretek.

E modell helyett választhatjuk az agilis fejlesztési módszertant is, amikor egy dedikált csapat néhány hetes sprintekben (ütemekben) szállítja a részmegoldásokat, előre megállapodott és folyamatosan karbantartott prioritások mentén. Ilyenkor nincs konkrét időkorlát és költségkeret: igyekszünk a lehető leghamarabb szállítani a legfontosabb funkciókat. Ezeket jó, ha a felhasználók menet közben is elérik már, és a visszajelzéseik, valamint további tervek mentén folyamatosan haladhatunk a vágyott célok felé.

Az agilis projekteknek a nagyfokú rugalmasság a fő előnye, azonban nagyon sok kommunikációt és napi szintű időráfordítást igényel Tőletek, Megbízóktól is. Amennyiben ez nem biztosítható, úgy nem ajánlott így dolgozni.

Az agilis módszertannál előre meghatározható egy költségkeret (cap), illetve a fejlesztésben résztvevő csapat méretének változtatásával hangolhatjuk igény szerint a havi szintű költségeket, ezáltal az előrehaladás tempóját is. Az ilyen projektek a havi fix költségeik miatt jól tervezhetőek  és nagyon jól alkalmazhatóak, amennyiben az igények idővel változhatnak vagy előre nem láthatóak teljesen.

3. Kapcsolódó third-party megoldások, kapcsolódó rendszerek

Amennyiben tisztázott a feladat (van megfelelő specifikáció), úgy a rendszer árazása függhet a kapcsolódó külső rendszerektől is (pl. vállalatirányítási rendszer, külső e-kereskedelmi megoldás, valamilyen üzleti intelligencia rendszer, könyvelési és számlázási rendszer, esetleg fizetési szolgáltató, kártyaelfogadó rendszer… stb.).

Néhány rendszer rosszul dokumentált és kvázi fekete dobozként működik (nem látjuk, hogy pontosan mit és hogyan csinál) ezért a projekt tartogathat váratlan költségeket, amíg ezek kiderülnek.

Megpróbáljuk ezeket előre becsülni Neked. A jól dokumentált külső rendszerekhez való kapcsolódás költségei viszont 100%-osan előre tervezhetőek, előre láthatóak, erről is tájékoztatunk.

Az Arteries-nek komoly rutinja van már külső rendszerek integrálásában, kollégáink az évek során több tucat különböző rendszerrel dolgoztak már, megismerték azok igényeit, és lehetőségeit. A tervezési folyamat során ezeket a várható költségeket is pontosan meg tudjuk határozni.

4. Tervezett vagy várt felhasználószám

A kis látogatószámú online rendszerek esetében elegendő egy darab fizikai szerveren futtatott megoldást készíteni, mivel ez a szerver elbírja az a felhasználók által okozott terhelést.

Amikor “sok” felhasználó használ párhuzamosan egy rendszert, akkor skálázható megoldásban kell gondolkozzunk. Ez azt jelenti, hogy valamelyik felhőszolgáltatónál helyezzük el a rendszert, és megoldjuk, hogy amikor nagyobb terhelés érkezik a weboldalra a háttérben futó kiszolgálók automatikusan “klónozzák” önmagukat, így nagyobb kapacitást biztosítanak a látogatóknak. Amikor a terhelés megszűnik, ezeket a klónokat leállnak, és visszaáll az eredeti kapacitásra a kiszolgálás.

Nyilvánvalóan egy ilyen infrastruktúra kialakítása, és karbantartása kezdetben, és az üzemeltetés ideje alatt is költségesebb megoldás.

Egy skálázható, nagy forgalmú rendszer havi(!) szinten 100.000Ft-ot meghaladó folyamatos és terhelésfüggő költséget jelent, míg egy kisforgalmú webes megoldás akár éves(!) 10.000Ft-ból is üzemeltethető.

5. Mobil készülékekre való optimalizáció

Ma már minden webes rendszerünk mobilra optimalizált verzióban készül el, így ez az igény alapvetően NEM árat befolyásoló tényező.

Vannak azonban olyan rendszerek, amik mobil készüléken a desktop változattól eltérő technológiát igényelnek, ilyenkor a tervezési folyamat során jelezzük ennek ár módosító hatását.

6. Alkalmazott keretrendszer, beépített nyílt forráskódú alrendszerek

A webes megoldásainknál gyakran alkalmazunk valamilyen fejlesztési keretrendszert (pl. Laravel, Phalcon), esetleg kész nyílt forráskódú megoldásokat (WordPress, Woocommerce, OpenCart, Bagisto …stb. ), amiket testreszabunk, átalakítunk az igényeknek megfelelően.

A nyílt forráskódú alrendszerek alkalmazásának előnye, hogy jelentős költségmegtakarítás érhető el az alkalmazásukkal egy teljesen alapoktól építkező egyedi fejlesztéshez képest. Azonban a keretrendszerek és nyílt forráskódú megoldások beépítésének számos hátránya is lehet.

Mik a nyílt forráskódú alrendszerek alkalmazások hátrányai?

Van ezek között olyan hátrány, ami a rendszer biztonságát érinti, van olyan, ami az üzemeltetési folyamatot akadályozza vagy teszi költségesebbé. Alkalmanként az egyedi igények drágábban kivitelezhetőek, körülményesebbek. Az ilyen megoldás nem feltétlen használja jól a szerverek erőforrásait, oda kell figyelni az üzemeltetéskor, hogy megfelelő felhasználói élményt nyújtsanak.

Egyben biztos lehetsz: az Arteries webes szakértői a tervezés során a tapasztalataink szerint legjobb, már bizonyított megoldásokat fogják ajánlani, valamint tájékoztatunk ezek előnyeiről, esetleges hátrányairól is. Csak abban az esetben ajánljuk a költségesebb utat, ha az hosszú távon megtérül, és indokolt.

Ugyanazt a weboldalt, webáruházat vagy webes rendszert tehát többféleképpen is el lehet készíteni, és jelentős árazásbeli különbséget is okozhatnak az alkalmazott technológiák. Amennyiben nem vagy szakértő a területen, nyugodtan hagyatkozz szakértőink tanácsára: a mi érdekünk is az, hogy partnereink hosszú távon is elégedettek legyenek a megoldással, amit készítünk.

7. Minőségbiztosítási elvárások, tesztelési folyamatok

Az elkészítendő megoldást minden esetben teszteljük, és csak helyesen és megbízhatóan működő állapotban adjuk át. Mi is hibázhatunk, ha így lenne, arra garanciát vállalunk. Azonban a fejlesztési folyamatnak szerves része a minőségbiztosítás, így ez egy költségtétel.

A minőségbiztosításhoz alkalmazott eszközök és megoldások is különbözőek lehetnek. Alapvetően elvégezhetőek az ellenőrzések manuálisan is, ami kezdetben olcsó, de ha ezt minden egyes módosításkor meg kell tenni, hosszú távon a manuális tesztelés rendkívül drágává válik.

Emiatt alakultak ki a tesztautomatizációs gyakorlatok, melyek közül sokat cégünk is alkalmaz. Az ismétlődő módon tesztelendő funkciókra szoftveres tesztek készülnek (unit tesztek, integrációs, regressziós, end-to-end tesztek). Mivel ezeket gép hajtja végre, olcsón és sokszor végrehajthatóak. Minden egyes funkciómódosítás esetén automatikusan lefuthatnak és figyelmeztetik a fejlesztőt, ha hibát észlelnek a működésben. Elkészítésük költséggel jár, azonban egy gyakran változó, folyamatos fejlesztéssel járó rendszer esetében mindenképpen költségcsökkentőek ezek az innovatív tesztelési megoldások.

Az Arteries csapatában dedikált tesztelői csapat készíti ezeket a teszteket, és szakértőink a tervezési folyamatok során javaslatot tesznek a legoptimálisabb minőségbiztosítási csomagra. 

Az előrelátó minőségbiztosítási folyamat cégünknél a teljes webes fejlesztés költségének 20-35%-át teszi ki.

cikk_arazas_folyamat

Egy jó webes rendszer óriási lendületet adhat egy vállalkozásnak, jelentős többletbevételt generálhat.

Egy rossz rendszer ellenben megbéníthatja, hátráltathatja a működést, rossz hírét is keltheti vállalkozásodnak. Nem kérdés, hogy mindenki az előbbit szeretné.

Egy jó webes fejlesztés árazása számos tényezőtől függ: az előzetes tervek készültségi fokától, a feladat komplexitásától, a választott fejlesztési módszertantól, az integrálandó külső rendszerektől, a várható felhasználószámtól, a kiválasztott fejlesztési keretrendszertől vagy nyílt forráskódú alrendszerektől, illetve a minőségbiztosítási folyamatok szintjétől is.

Fent megjelöltünk árszinteket, de pontos ár mindig csakis pontos tervezés után adható (ahogyan egy ház építésénél is csak pontos építészeti tervek alapján tud a kivitelező költséget kalkulálni).

Fontos, hogy olyan fejlesztőkkel kezdj el egy rendszert tervezni és készíttetni, akinek a szakértelmében megbízol és ténylegesen rálátnak az érintett területekre, nem ma kezdték a szakmát és fel tudnak mutatni releváns referenciákat, tapasztalatot. 

Az Arteries-nél ezek megtalálhatóak, így nem kell messzire menned. Kérj bátran konzultációt, tervezzünk együtt! Terveinkre 100% elégedettségi garanciát vállalunk, és csapatunk sokéves tapasztalata alapján javaslunk számodra megoldásokat.

Ha más fejlesztőcsapattól kaptál terveket, ajánlatot, de bizonytalan vagy annak minőségében, kollégáink szívesen átnézik és független szakvéleményt adnak róla.

Ha esetleg csalódtál már más fejlesztőkben, bátran mondd el kételyeidet, fenntartásaidat, félelmeidet: sok-sok sikeres projekttel a hátunk mögött biztosan tudunk adni megnyugtató válaszokat, javaslatokat a továbblépéshez.

Keress minket bizalommal!

Szeretnél még hasonló tartalmat olvasni a jövőben?

Ha tetszett cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre!