Így segítheti a ChatGPT a fejlesztők munkáját – a manapság talán lerágott csont: az új AI trendek Arteries-es szemmel

barbi

2023-05-16

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlődése az elmúlt években elképesztő látványos. A csapból is a fejlesztések eredményei folynak. A legtöbbet emlegetett, OpenAI által kifejlesztett ChatGPT, a GPT architektúrán alapuló szöveges modell, amely az ember-gép interakció és a természetes nyelvű feldolgozás területén nyújt kiemelkedő teljesítményt. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan segítheti a mesterséges intelligencia a fejlesztők munkáját és hogyan változtathatja meg a kommunikációs platformok jövőjét.

Hibakeresés és kódolás

A ChatGPT már képes a forráskódok (nem teljeskörű) elemzésére, ellenőrzésére és hibakeresésére, ami akár jelentősebb időt is megtakaríthat a fejlesztők számára. Megérti a különböző programozási nyelvek szintaxisát és jellemzőit, valamint könnyen követhető javaslatokat tesz a problémák megoldására.

Így a fejlesztőknek több ideje maradhat a kreatív és innovatív megoldások kidolgozására.

A programozás területén egy másik új irány a low-code / no-code platformok elterjedése és alkalmazása. A közeljövőben ez a két trend valószínűleg össze fog kapcsolódni. Az Arteries csapata folyamatosan figyelemmel kíséri ezen technológiák fejlődését, alakulását, hogy a lehetőségeket a projektekbe beépítve időt és pénzt spórolhassunk meg ügyfeleinknek, és saját munkánkat is hatékonyabbá tegyük.

Dokumentációk és manual-ok generálása

A ChatGPT segítségével a fejlesztők hatékonyan generálhatnak dokumentációt és használati útmutatókat saját projektjeikhez vagy más fejlesztők számára. A modell képes a szöveges leírásokat strukturált formátumba átalakítani és fordítva, elősegítve így az információ gyors és pontos átadását. Képes felhívni a figyelmet a dokumentációkban szereplő ellentmondásokra, így segíthet elkerülni a félreértéseket és kiküszöbölni a lehetséges hibákat.

Kérdések és válaszok

A fejlesztés alatt gyakran szembesülhetünk technikai kérdésekkel, amelyekre nem találunk gyors választ. A ChatGPT használatával ezt a folyamatot megkönnyíthetjük, a modell által generált információk alapján segítséget kaphatunk, akár a legújabb technológiákkal vagy nyelvekkel kapcsolatban is. Ez csökkenti a kutatásra és problémamegoldásra fordított időt, és lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy fókuszáljanak a fontos feladatokra.

Fontos megjegyezni, hogy az AI abban az esetben, ha hiányos információk állnak rendelkezésére, a modell működési elve miatt hajlamos nem valós válaszokat is generálni (magyarul hazudik), ami nagyon félrevezető lehet. A válaszait minden esetben ellenőrizni kell, és meg kell vizsgálni.

Az Arteries-nél folyamatosan teszteljük, hogy milyen témákban számíthatunk rá, és próbáljuk a keresési módszereinket hatékonyabbá tenni vele.

Projektmenedzsment és csapatmunka

Elősegítheti a hatékony döntéshozatalt és az eredményes munkavégzést. A ChatGPT képes összefoglalni és elemezni a projektekkel kapcsolatos információkat, segítve a prioritások meghatározását és a feladatok nyomon követésében.

Oktatás és képzés

A ChatGPT számos területen nyújthat segítséget a fejlesztők számára, beleértve a hibakeresést, a dokumentáció generálását, a kérdések és válaszok, a csapatmunkát és az oktatás területét. A modell lehetőséget teremt a fejlesztőknek a munkájuk hatékonyságának növelésére és az innováció előmozdítására.

Ez egy új, izgalmas technológia, amely nem régiben, és hirtelen jelent meg, így még mi is csak ismerkedünk vele és folyamatosan fedezzük fel a lehetőségeit és potenciálját.

Ezek az AI eszközök (rengeteg van már belőle, a ChatGPT csak egy a sok közül) hatékony munkaeszközök lehetnek tapasztalt szakértők felügyelete alatt, de az általa javasolt megoldásokat mindig ellenőrizni és monitorozni kell senior programozókkal. Ha projektjeinkben AI eszközöket alkalmazunk, mindig profi kollégáinkkal, minőségbiztosítási munkatársainkkal együttműködve tesszük, hogy biztosítsuk a magas színvonalú eredményeket.

Egy biztos: a múltban – amikor az AI még a horizonton sem volt – folyamatosan egyre okosabb és jobban automatizált eszközökkel kellett dolgozni, követni a trendeket. Ma sincs ez máshogy: a jövőben az AI-al ismét okosabb, és kényelmesebben használható eszközöket kapunk. De valahol ez egy nem meglepő, és egyáltalán nem új dolog. Semmiképpen sem kell félni tőle, de nyitott szemmel kell vizsgálni, és okosan használni.

A kreatív gondolkodás, a rendszerszemlélet, az elvont fogalmak értelmezése, az elemző érvelés, következtetés, a józan ész, és az intuíciók még mindig inkább olyan emberi tulajdonságok, amiben az AI – működéséből adódóan – még nagyon sokáig nem lesz képes felülmúlni minket, kiváló szakembereket.

Az Arteries azon az úton szeretne járni, hogy a két világ előnyeit egymás mellé állítva szolgálja a hatékony IT projekteket.

Szerintünk beszélgessünk a Te kihívásodról is!

Szeretnél még hasonló tartalmat olvasni a jövőben?

Ha tetszett cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre!