GPS és egyéb lokalizációs rendszereket használó appok fejlesztése: lehetőségek és innovációk

Gábor Németh

2023-12-11

Ebben a cikkben most a lokalizációs funkciókat használó applikációkról, lehetőségekről, ezt támogató technológiákról beszélgetünk. 3 perces tartalom. Hozz egy kávét, és kezdjünk! 

Az Arteries Studio csapatával a GPS-technológiában rejlő lehetőségeket (is) kihasználó mobil alkalmazások fejlesztésére – bátran mondhatjuk – már hosszú évek óta kifejezetten specializálódtunk. Már 2014 magasságában több ezer járművet szinte valós időben nyomkövető, és köztük komplex műveleteket végző mobil applikációt fejlesztettünk Budapest főváros közlekedési vállalata számára. Azóta már sokminden történt! 

A GPS vagy a Global Positioning System döntő szerepet játszik egyre több mobilalkalmazás fejlesztésében, mert ugye modern vállalatként megbízóink személyreszabott működésre törekszenek, és ehhez számos use-case esetében szükséges a pontos helymeghatározás, vagy nyomkövetés is. A hely alapú ajánlatokkal dolgozó értékesítési, kereskedelmi applikációktól, a taxi alkalmazásoktól a balesetészlelő rendszerekig, a reptéri alkalmazásoktól a közösségi közlekedési megoldásokig, a nyilvános parkolási megoldásokon át a drónvezérlő rendszerekig, vagy verseny nyomkövető rendszerekig – az Arteries projektjeinek repertoárja szerintem elég meggyőzően mutatja szakértelmünket a GPS (és majd látni fogjuk mennyi egyéb lokalizációs) technológia innovatív és hatékony alkalmazása terén.

A folyamatos(!) és valós idejű adatgyűjtés a GPS-alapú mobilalkalmazások egyik legfontosabb előnye, és egyben a legnagyobb nehézsége is. Általánosságban – de igyekszem kevés bullshit-et alkalmazni a cikkben – a technológia lehetőségeinek kihasználásával megbízóink tényleg értékes betekintést nyerhetnek a felhasználóik viselkedésbe, ennek segítségével optimalizálhatják a folyamataikat és javíthatják az általános teljesítményt, de még az ügyfélélményt is. Ez a technika segít a vállalkozások számára, hogy még jobban megalapozott döntéseket hozzanak, és személyre szabott élményt nyújtsanak felhasználóiknak. Ez a lényeg tulajdonképpen, és a cél. Na de menjünk bele!

Említetttem az imént, hogy a GPS-alapú mobilalkalmazások fejlesztése kihívásokkal is jár. Például a kellően pontos helymeghatározás biztosítása és a mobiltelefonok energiafogyasztásának kezelése szakértelmet és a részletekre való odafigyelést igényelnek. A háttérben történő helyadat gyűjtés eleve kihívásos, a különböző operációs rendszerek esetében más és más trükköket kell alkalmazni ennek a folyamatos fenntartása érdekében. Az Arteries Studio Kft.-nél mivel ezekkel évek óta kísérletezünk, elmondhatjuk, hogy csapatunk már egészen kiválóan tud eligazodni ezekben a kihívásokban. Olyan megoldásokat fejlesztünk ki, amelyek egyszerre hatékonyak és megbízhatóak tudnak lenni.

Emiatt tud megbízni bennünk a Budapest Airport, a BKK, a City Taxi, Mercedes-Benz, vagy sok más neves, és komoly szervezet és vállalkozás.

A GPS alapú alkalmazások fejlesztésében a technikai kihívások mellett a jogi megfontolások is fontosak. Az adatvédelmi előírásokat és az adatvédelmi törvényeket gondosan be kell tartani a helyadatok etikus és felelősségteljes gyűjtése és felhasználása érdekében. Csapatunk ismeri ezeket a jogi szempontokat, valamint bevonunk megfelelő jogi szakértőket is, amikor a mi ismereteink már nem elégségesek, és így biztosítani tudjuk, hogy alkalmazásaink megfeleljenek a legmagasabb szintű adatvédelmi és biztonsági előírásoknak. Belső adat és információbiztonsági szabályozásunk erre a területre is kitér. 

Ha egy kicsit a jövőbe nézünk, a GPS-alapú mobilalkalmazások lehetőségei kb. korlátlanok. A helymeghatározási technológiák, például a kiterjesztett valóság és a beltéri helymeghatározás fejlődése új és eléggé izgalmas alkalmazások előtt nyit meg ajtókat. Képzelj el egy játékot, amely teljesen zökkenőmentesen egyesíti a virtuális és a valós világot, teljesen valós időben – vagy egy alkalmazást, amely személyes idegenvezetőként működik a turisztikai célpontokon (csináltunk már hasonlót ebben a témában is). Képzelj el egy gyárat, ahol a dolgozók mozgása és akár testtartása alapján ergonómiai fejlesztések zajlanak, és ezzel növelik a munkabiztonságot, és hatékonyságot. Vagy logisztikában az AI és a helyadatok segítségével óriási hatékonyság növelés érhető el. Ezek az innovációk tényleg óriási lehetőségeket rejtenek a vállalkozások számára nem csak az ügyfélélmény javításában, de a növekedés előremozdításában is.

Az Arteries Studio Kft. fejlesztő partnerként megbízható és minőségorientált szolgáltatásokat hozhat a Te cégedbe is, akár ezen a téren is! Egy csomó sikeres projektünk változatos portfóliója azt mondatja velem, hogy kb. minden iparágban képesek vagyunk használható, és eredményes projekteket végigvinni. Kiemelt figyelmet fordítunk a részletekre, az átláthatóságra és az ügyfeleink számára könnyen érthető technikai terminológia használatára, mert végső soron az a cél, hogy mindenki motivált maradjon, és tisztában legyen a folyamatokkal, és a várható eredményekkel.

Fontos megemlíteni, hogy nem csak a GPS technológiát alkalmazhatjuk ezekben a rendszerekben a helymeghatározásra, hanem pl. a következőket is:

GPS (Global Positioning System): Ez a helyalapú szolgáltatások alapja, a GPS pontos és pontos helymeghatározást tesz lehetővé a műholdak jeleire támaszkodva.

Bluetooth és BLE (Bluetooth Low Energy): Ezek a vezeték nélküli technológiák “közelség alapú” interakciót tesznek lehetővé, és beltéri helymeghatározásra, közelségi marketingre és zökkenőmentes eszközcsatlakozásra használhatók.

Wi-Fi alapú helymeghatározás: A Wi-Fi jeleket kihasználva is beazonosíthatjuk a felhasználó helyzetét. Ez a technológia helyinformációkat biztosíthat pl. beltéri környezetben, ahol a GPS jelek gyengébbek lehetnek.

Mobil cella alapú helyazonosítás: A legközelebbi cellatorony azonosításával ez a technológia meg tudja becsülni a mobileszköz helyét. Meglehetősen pontosan egyébként.

Ultra Wideband (UWB): Az UWB rendkívül pontos helymeghatározást tesz lehetővé azáltal, hogy méri a jeleknek az eszközök közötti áthaladásához szükséges időt, így ideális olyan alkalmazásokhoz, amelyek pontos helyadatokat igényelnek. Az iOS alapú rendszerek pl. ezt már elég jó minőségben biztosítják, de külső hardware-el is lehet ilyen helymeghatározást létrehozni.

RFID (rádiófrekvenciás azonosítás): Az RFID-címkék és olvasók felhasználhatók az objektumok nyomon követésére és lokalizálására IS a térben, így hasznosak az eszközkövetési és készletkezelési alkalmazásokban. Egyre népszerűbb a technológia, és sok helyen kiváltja a hagyományos vonalkódokat is, valamint adatokat tudunk beleírni némelyik típusba, így további lehetőségek nyílnak meg.

NFC (Near Field Communication): Az NFC technológia lehetővé teszi az eszközök közötti kis hatótávolságú kommunikációt, és használható érintés nélküli fizetésre, hozzáférés-szabályozásra és azonosításra, de lokalizációra is. 

Inerciális mérőegységek: Ezek az érzékelők, mint például a gyorsulásmérők és giroszkópok, lehetővé teszik a mozgás és a tájolás nyomon követését, javítva a helyalapú alkalmazások pontosságát.

A-GPS (Assisted GPS): Javítja a hagyományos GPS teljesítményét, különösen olyan helyzetekben, ahol a GPS jel gyenge vagy instabil. Az A-GPS segítségével a készülék gyorsabban kapcsolódik a műholdakhoz, mivel előzetes információkat kap a legközelebbi mobiltelefon-toronytól, ami segít azonosítani a műholdak aktuális helyzetét. Energiahatékonyabb is.

GNSS: A GNSS (Global Navigation Satellite System), beleértve az olyan rendszereket, mint a GLONASS, a Galileo és a BeiDou, további műholdas lehetőségeket biztosít a helyalapú szolgáltatásokhoz, átfogóbb lefedettséget biztosítva.

IRNSS: Az IRNSS (India Regional Navigation Satellite System) India regionális navigációs rendszere, amely az országon belüli pontos helymeghatározásra és navigációra használható.

QZSS: A QZSS (Quasi-Zenith Satellite System) egy japán műholdrendszer, amely javítja a helymeghatározási pontosságot városi kanyonokban és más kihívásokkal teli környezetben.

LORAN-C: A LORAN-C egy földi navigációs rendszer, amely alacsony frekvenciájú rádiójeleket használ a helymeghatározási információk biztosítására.

Pszeudolitok: A pszeudolitok földi állomások, amelyek utánozzák a műholdak jeleit, segítve a helymeghatározási pontosság javítását bizonyos területeken.

Vizuális helymeghatározási szolgáltatás és képalkotás-alapú technológiák: A számítógépes látást és képfelismerést használva ezek a technológiák lehetővé teszik az alkalmazások számára, hogy vizuális jelzésekből, például tereptárgyakból vagy képillesztésből származtassanak helyinformációt, és egészen pontosan meghatározzák a képet készítő helyzetét.

Az Arteries Studio Kft. csapatával ezeket a mai technológiákat zökkenőmentesen integráljuk a mobilalkalmazás-fejlesztési folyamatunkba. Robusztus és innovatív megoldásokat hozunk létre, amelyek reméljük nem csak elégedettséget adnak, de akár felülmúlják ügyfeleink elvárásait.

 

Lépj kapcsolatba velünk, és megbeszéljük, hogyan segíthetünk, ha ilyen megoldásokat (is) használó rendszerre lenne szükséged!

Szeretnél még hasonló tartalmat olvasni a jövőben?

Ha tetszett cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre!