El sem hinnéd mennyi okos rendszer, intelligens ökoszisztéma készült már az Arteries-nél!

Gábor Németh

2024-01-18

Az okos rendszerek már minden iparágban időt, és pénzt takarítanak meg. Kimondhatjuk: lassan alapvető funkcióvá válik, elengedhetetlen követelménnyé, hogy egy rendszer összeköttetésben álljon más rendszerekkel, és lehetőség szerint folyamatok/műveletek automatikus elvégzésére/vezérlésére is alkalmasak legyenek. 

A következőkben bemutatunk néhány olyan fejlesztést, amit az Arteries csapata végzett okos rendszerek témájában, legyen az épületgépészeti, egészségügyi, agrár, erdészeti vagy logisztikai, esetleg gasztronómiai fejlesztés. De előtte egy kis bevezető…

Megrendelőink változó fejlettségű, meglévő rendszereihez természetesen ezeknek az új, tervezett okos rendszereknek is igazodnia kell. Van ahol annyira kézi vezérlésű a működés, hogy már egy állapotvisszajelzés is okos rendszernek minősül, máshol pedig komplex egyedi mesterséges intelligenciával vezérelt robotikai megoldás jelenti ugyanezt. Az, hogy mi az okos rendszer, és mitől okos, az széles skálán változik. És nincs ezzel baj. 

Fontos, hogy ne essünk túlzásokba, ne kergessünk álmokat: a fejlesztést előzze meg egy őszinte önvizsgálat. Mire állunk készen, mihez van adatunk, a kívánt fejlesztés milyen tényleges hatást tud elérni? Megtérül-e a befektetés, stb. Az Arteries ezek átgondolásában is tud segíteni, vagy legalábbis tanácsokkal szolgálni.

Ha a kívánt fejlesztés a számítások szerint megtérül majd, vagy olyan hozzáadott értéket alakít ki, ami differenciál minket a piacon, és ezáltal közvetetten növeli az eredményeket, akkor érdemes egy részletes rendszertervet készíteni a megoldáshoz. Szoftver és hardver rendszertervező (architekt) kollégáink nagy lelkesedéssel szoktak segíteni ezen a ponton.

De nézzük meg – a teljesség igénye nélkül – hogy milyen rendszerek fejlesztésében vettünk részt az utóbbi években, amik okos rendszernek minősülnek?

1. Okos-otthon rendszer komponenseket fejlesztettünk egy partnerünk számára, akik már mintegy 30 éve vannak a piacon egyedi megoldásaikkal. 

2. Az USA-ban kiépített automata kamionmosó rendszerhez készítettünk kamerás intelligens elemző rendszert: szennyeződés detekció, és mosóprogram vezérlés volt a cél, valamint egy adatgyűjtő, monitoring iPad alkalmazás is készült.

3. Szőlészeti okos kamerás növény monitorozó rendszert terveztünk, ahol drónok járják körbe a szőlészetet, és a kameráival adatokat gyűjtenek. Multispektrális kamerákkal vegetációs indexet térképeztünk fel, és foszfor tartalmat vizsgáltunk. A gyenge vegetációjú területeken közeli kamera felvételeken a normálistól eltérő növény fejlődést vizsgáltuk: mesterséges intelligenciával betegség detekció volt a cél.

4. Drónos hőkamerás felvételeken vadállomány számlálási feladatot, a vadak mozgásának rögzítését, és vadkár elemzést, és előrejelzést végeztünk. De volt felkérésünk pl. agancsok/trófeák 3D szkenneres automatikus elemzésére, értékbecslésére is.

5. Gasztronómiai partnerünknek igénye alapján a felhasználói visszajelzések és értékeléseket felhasználva egyedi étel összeállítások generálása válik lehetővé mesterséges intelligenciával. A következő étkezéshez a rendszer javaslatot tehet, és egyedi menüsor generálását is megvalósíthatja, ízlésünk és táplálkozási céljainknak megfelelően.

6. Készítettünk mesterséges intelligenciával pontosított beltéri navigációs rendszert, vagy jármű nyomkövető rendszert, ahol a jármű mérhető paramétereit is gyűjtjük a felhőben, és elemezzük azokat.

7. Gyártó partnerünknél a hagyományos gyártás továbbfejlesztéseként, fázisidők mérésére, gyártási receptúrák követésére használt okos eszközöket fejlesztettünk, és ezen gyűjtött adatokat a későbbiekben felhasználjuk a gyártás optimalizációjának céljaira.

8. Szállítmányozó partnerünknek készítettünk a konkurencia elemzését, és reaktív, okos árazást megvalósító egyedi neurális modellre épülő mesterséges intelligenciát. Ezzel a profit maximalizálása, és az optimális árazás minimális manuális munkával megoldódik.

9. Fitnesszgépek vezérlését, monitoringját végrehajtó okostelefon alkalmazást és felhő alapú adatgyűjtő rendszert fejlesztettünk, ami maximalizálja az edzésmunka hatékonyságát, és biztonságossá teszi a gépek használatát.

10. Egészségügyi gyorstesztek okostelefonos automatikus elemzését valósítottuk meg egy partnerünknek: elszíneződő labor indikátorok színelemzését, eredmények kiértékelését végeztük okoseszközökkel, AI-al.

11. Ózongenerátoros fertőtlenítő készülék fejlesztést végeztünk: egy felhőbe bekötött automatikus ózonos fertőtlenítő ökoszisztéma elemeit készítettük el: volt itt beágyazott fejlesztés, amiben vezéreltük az ózon generátort, az ózon megsemmisítőt, a külső szenzorokat, valamint kommunikáltunk a felhővel, és onnan parancsokat fogadtunk. A felhő rendszert is mi fejlesztettük, valamint vezérlő mobil alkalmazást, a távoli monitoring és irányítási funkciókhoz.

12. Voltak vicces projektjeink is, mint pl. okos adventi kalendárium fejlesztés, ami megfelelő időpillanatban zenél, forog, kinyílik, okostelefonról programozható, vezérelhető…stb. “Agyameldobom” fajta fejlesztés volt. 🙂

13. Fejlesztettünk mobil applikáció alapú, automata közterületi parkolási rendszert, ami automatikusan indítja, leállítja, fizeti a parkolásainkat.

Sorolhatnánk még, de igazából a lényeg: amit el tudunk képzelni ma, hogy egy okos szoftver, vagy hardver meg tudna csinálni, azt valószínű ténylegesen meg is tudjuk csinálni!

Az Arteries csapatában házon belül rendelkezésre áll sokféle szakember ehhez:

– érthető, emberi nyelven beszélő managerek

– rendszertervezők

– designerek

– hálózatos szakemberek (felhő és on-premise rendszerek felépítése)

– hardver fejlesztők, és beágyazott szoftver fejlesztők

– mobil alkalmazás fejlesztők

– webes alkalmazás fejlesztők

– szoftver tesztelők, minőségbiztosítók

– karbantartó személyzet

– adatfeltöltők, elemzők

– mesterséges intelligencia szakértők

…stb. 

Szenvedélyünk valami olyat alkotni, ami életre kel, működik, és a vállalatok, emberek jólétét szolgálja. Ami harmóniát teremt gép és ember között. Ami segít, hogy felül tudjunk emelkedni a problémákon, és egy minőségibb életet élhessünk, ahol nem gépeket üzemeltetünk, hanem van időnk élni. Ezt a missziót szeretnénk minél több helyen megvalósítani.

Ha van ötleted egy megoldandó kihívásra, problémára, bátran mondhatjuk: nagyon szeretnénk segíteni!

Nem csak Te leszel boldog az eredménnyel, de mi is nagyon büszkék leszünk rá. 

Szeretnél még hasonló tartalmat olvasni a jövőben?

Ha tetszett cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre!