Miért érdemes cross-platform alkalmazást fejlesztésbe fogni és miért ajánljuk a Fluttert?

Gábor Németh

2023-03-02

Ha egy egyedi alkalmazás fejlesztésbe kezdünk az egyik legfontosabb szempont a kivitelezés során használt technológiák időtállósága. Mondhatjuk, hogy a világ minden területére igaz, hogy új technológiák érkeznek, kiforrnak, majd elavulnak. Ez az élet természetes körforgása.

Azonban az IT rohamosan felgyorsult világában, ahol a piaci versenyzőknek tegnapra kell dolgozniuk a holnap technológiáival, nem feltétlenül kell valaminek rossznak lennie ahhoz, hogy akár két év alatt megtegye ezt a ciklust.

Ez miért lényeges az üzleti döntés során?

Ahhoz, hogy a mobilalkalmazás naprakészen legyen, időről időre felmerülnek új funkció igények, követni kell a piac változásait, újításait vagy akár csak az App Store/ Play áruház szólít fel minket az alkalmazásunk pár évente történő frissítésére. Ehhez elengedhetetlen egy profi kivitelező csapat, aki aktívan dolgozik ezzel a technológiával és hozzá tud nyúlni az alkalmazáshoz. Sajnos az elmúlt években lehet találni olyan újabb technológiákat, ahol már az újraírást javasolják egy hasonló helyzetben.

De mi is az a Flutter?

A Flutter a Google által fejlesztett nyílt forráskódú keretrendszer, ami 2017 májusában került a fejlesztők kezei közé. Az utóbbi 5 évben a platform óriási terjeszkedést tudhat magának. A szakemberek általában szeretnek ezzel dolgozni, mert szépen, gyorsan, produktívan használható, a forráskódunk pedig mobilon, weben vagy akár asztali alkalmazásként is futtatható, nem mellesleg pedig óriási közösségi támogatásban részesül. GitHub statisztikái alapján a Flutter a 3. legnagyobb nyíltforráskódú projekt közösségi támogatás szerint. A Google becsléséből pedig azt láthatjuk, hogy ma több mint 5 millió fejlesztő dolgozik Flutterrel és több mint 700 ezer alkalmazás alapszik Flutteren szerte a világban.

Cross-Platform alkalmazások tekintetében évekig a React Native uralta a piacot. Nagyon sok cikk született arról, hogy várhatóan előbb-utóbb a Flutter át fogja venni a trónt a React Native-tól. A statisztikák szerint mondhatjuk, hogy ez meg is történt. Ha a GitHub-os közösséget, a fórum témákról készült elemzéseket nézzük, láthatjuk, hogy Flutter a legnagyobb Cross-Platform Framework napjainkban az új alkalmazások tekintetében.

Meg kell jegyeznünk, hogy feltehetően manapság még több React Native fejlesztő dolgozik hazánkban, mint Flutter fejlesztő, de igen gyorsan fejlődik a Magyar Flutteres közösség is.

Jelenleg a mobilalkalmazás áruházakban 27 ezer Flutter alapú alkalmazást találni, amik több mint 13 billió letöltést értek el. Az itt elérhető összes alkalmazás 4,01%-a Flutteres, azonban az újonnan feltöltött alkalmazások 9,19%-ot tudhatnak maguknak. Toplistás alkalmazások esetében pedig 3%-ról beszélhetünk.

Mik várhatóak a jövőre nézve?

Ez az, amit senki sem tudhat biztosan. Valószínűleg folytatódik a közösség és a platform fejlődése, tovább optimalizálják azt. Ahogy, írtuk a Flutter megjelent webre, illetve asztali platformokra (Windows, Linux, Mac OS) is. Asztali platformok felől már most elképesztően jók a visszajelzések, főleg teljesítmény szempontjából. Így elképzelhető, hogy desktop alkalmazások tekintetében is forradalmasítja a piacot. Néhány pletykát már most el lehet csípni arról, hogy ha a Google-nek sikerül elindítani az új operációs rendszerét, a Fuchsia-t, amit az Android (és főleg az alatta futó Linux kerner) lecserélése érdekében fejlesztenek, akkor a Flutter-t már indulástól kezdve támogatni fogják. Ha ez tényleg megtörténik, akkor sem kell az értékes forráskódunkat féltenünk a különböző kompatibilitási problémáktól.

A fentiek tekintetében leszűrhetjük, hogy a platform rendelkezik elég fejlesztővel és várhatóan az ide irányuló figyelem is csak növekedni fog. A fejlődés elképesztő mértékekben zajlik és a jövő előttünk áll. Sok szép évet látunk még a Flutter előtt.

Mobil applikáció fejlesztésen gondolkozol?

Szeretnél még hasonló tartalmat olvasni a jövőben?

Ha tetszett cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre!