Natív mobilalkalmazás, Flutter vagy PWA: előnyök és alkalmazásuk

Máté Kasó

2024-09-16

A modern mobilalkalmazások fejlesztése során több népszerű megközelítés is létezik, amelyek közül a cégek választhatnak. Ebben a cikkben három fontos irányt tárgyalunk:

– a natív alkalmazások fejlesztését, amelyek egy adott platformra (Android vagy iOS) készülnek,

– Google által fejlesztett, több platformot támogató Flutter keretrendszert, valamint a 

– progresszív webalkalmazásokat (PWA). 

Célunk, hogy segítsük az ügyfeleinknek a legmegfelelőbb fejlesztési irány kiválasztásában.


Mit jelent a natív fejlesztés?

A natív fejlesztés során az alkalmazásokat kifejezetten egy adott platformra (Android vagy iOS) készítik az adott operációs rendszer nyelvén. Java/Kotlin Androidhoz, vagy Swift iOS-hez. Ez a megközelítés maximális teljesítményt és integrációt biztosít az adott platformon, de külön kódbázist igényel minden platformra.

Mit jelent a Flutter fejlesztés?

A Flutter a Google által fejlesztett, több platformot támogató keretrendszer, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen kódbázisból készítsünk alkalmazásokat Androidra, iOS-re és más további platformokra is. A Flutter Dart nyelvet használ, amely távol áll mind az Android, mind az iOS natív nyelveitől, így bár gyors fejlesztést biztosít, a kódbázis nem közvetlenül illeszkedik a platformok natív környezetéhez. Magasabb lehet a karbantartási igénye a folyamatos frissítések és optimalizálások miatt.

Mi az a PWA?

A progresszív webalkalmazások (PWA) olyan webes alkalmazások, amelyek natív app-szerű élményt nyújtanak böngészőben és olyan funkciókkal rendelkeznek, mint az offline működés és a push értesítések. PWA-kat platformfüggetlenül lehet használni, és közvetlenül a böngészőből telepíthetők.

PWA előnyei

A progresszív webalkalmazások (PWA) több szempontból is előnyösek lehetnek:

1. Platformfüggetlenség: A PWA-k bármilyen modern böngészőben futtathatók, függetlenül attól, hogy az eszköz Android, iOS, Windows, vagy bármilyen más operációs rendszert használ. Ez nagyobb felhasználói elérhetőséget biztosít anélkül, hogy külön fejlesztésre lenne szükség minden platformra.

2. Könnyű telepíthetőség: A PWA-kat közvetlenül a böngészőből telepíthetik a felhasználók, nem szükséges az App Store vagy a Google Play áruházon keresztül történő letöltés.

3. Automatikus frissítés: A PWA-k automatikusan frissülnek, amikor a felhasználó meglátogatja az oldalt, így nincs szükség alkalmazásáruházon keresztüli frissítésre.

3. Offline működés: A PWA-k alapvető offline funkciókat is kínálnak, így a felhasználók néhány funkciót akkor is elérhetnek, ha éppen nincs internetkapcsolat.

4. Kisebb tárhely igény: Mivel a PWA-k böngésző alapúak, kevesebb helyet foglalnak az eszközön, ami különösen előnyös lehet olyan felhasználók számára, akik korlátozott tárhellyel rendelkeznek.

5. KöltséghatékonyságMivel a PWA-k egyetlen kódbázisból futnak és platformfüggetlenek, jelentős költségmegtakarítást eredményezhetnek a fejlesztés és karbantartás során.

6. Jobb SEO láthatóság: Mivel a PWA-k webes technológiákra épülnek, keresőoptimalizálás (SEO) szempontjából előnyösebbek lehetnek, mint a natív alkalmazások, mivel a keresőmotorok könnyebben indexelhetik és rangsorolhatják a tartalmat.

PWA hátrányai 

1. Korlátozott hozzáférés a hardverhez: Bár a PWA-k hozzáférhetnek bizonyos eszközfunkciókhoz (például kamera, GPS), ez a hozzáférés korlátozottabb a natív alkalmazásokhoz képest. 

2. Nincs App Store jelenlét: A PWA-k nem érhetők el az App Store-ban vagy a Google Play áruházban, ami csökkentheti az alkalmazás láthatóságát és felfedezhetőségét a felhasználók számára. 

3. Korlátozott reklámlehetőségek: Mivel a PWA-k nem érhetők el az App Store-ban vagy a Google Play áruházban, a platform-specifikus marketing és promóciós lehetőségek, mint például a “Featured Apps” listák, nem állnak rendelkezésre.

4. Korlátozott natív élmény: Bár a PWA-k natív app-szerű élményt nyújtanak, a felhasználói élmény általában nem ér el ugyanarra a szintre, mint a valódi natív alkalmazásoknál.

5. Teljesítmény: A PWA-k teljesítménye általában elmarad a natív alkalmazásokétól, mivel böngészőben futnak, ami csak egy korlátozott erőforrást allokál a pwa számára. Ez különösen érezhető lehet nagyobb erőforrás-igényű alkalmazások esetén.

6. iOS korlátozások: Az iOS korlátozott támogatást nyújt a PWA-k számára, például korlátozott adattárolási lehetőségek (maximum 50 MB Safariban). Az installációs folyamat is kevésbé felhasználóbarát, mint Androidon.

7. Adatvesztés veszélye: Ha a felhasználó törli a böngésző adatait, az összes PWA-ban tárolt adat elveszhet. Ez különösen problémás lehet, ha az alkalmazás fontos felhasználói adatokat tárol.

8. Verziókövetés és visszavonások hiánya: A PWA-k automatikusan frissülnek a böngészőben, ami megnehezíti a verziók nyomon követését és a korábbi verziókra való visszatérést, ha hibát találnak fejlesztői oldalon.

8. Korai adaptáció nehézségei: Mivel a PWA egy viszonylag új technológia, a támogatás és dokumentáció még nem olyan széles körű és megbízható, mint a natív fejlesztési eszközök esetében. Ez nehézséget okozhat a fejlesztés és karbantartás során, különösen a technikai kihívások megoldásában.

Natív fejlesztés előnyei 

1. Maximális teljesítmény és optimalizáció: Különösen fontos olyan alkalmazások esetében, ahol kritikus a teljesítmény.

2. Teljes körű hozzáférés a platform specifikus funkciókhoz: A natív alkalmazások közvetlen hozzáférést biztosítanak az adott operációs rendszer összes API-jához és funkciójához, például a legújabb hardveres fejlesztésekhez, amelyek esetében a Flutter esetleg késlekedhet a támogatás bevezetésével.

3. Stabilitás és megbízhatóság:  A natív alkalmazások általában stabilabbak, mivel közvetlenül az operációs rendszer natív API-jaira épülnek, és nem egy köztes keretrendszeren keresztül működnek, mint a Flutter. Karbantartás és frissítések szempontjából előnyös.

4. UI/UX élmény: A natív fejlesztés lehetővé teszi a felhasználói felület (UI) és a felhasználói élmény (UX) teljes mértékű testreszabását az adott platform irányelvei szerint. Ezáltal az alkalmazás jobban illeszkedik az operációs rendszer natív megjelenéséhez és viselkedéséhez, ami a felhasználók számára természetesebb és ismerősebb élményt nyújt.

5. Megbízhatóbb felhasználói hitelesítés és biztonság: A natív fejlesztés szorosabban integrálódik az operációs rendszer biztonsági funkcióival, mint például a biometrikus azonosítás, titkosított adattárolás és egyéb natív biztonsági mechanizmusok.

6. Alacsonyabb hibaarány és jobb tesztelési lehetőségekA natív alkalmazások esetén a fejlesztők közvetlenül a platform SDK-ival és eszközeivel dolgoznak, amelyek jól dokumentáltak és széleskörű tesztelési lehetőségeket biztosítanak.

Natív fejlesztés hátrányai

1. Magasabb fejlesztési költségekA natív fejlesztés során minden platformhoz (pl. Android és iOS) külön kódbázist kell fenntartani és fejleszteni, ami növelheti a fejlesztési költségeket. A Flutterrel egyetlen kódbázissal több platformot is lefedhetünk, ami költséghatékonyabb megoldást jelent.

2. Hosszabb fejlesztési idő: Mivel a natív fejlesztés során külön kell fejleszteni az alkalmazást minden platformra, a fejlesztési idő hosszabb lehet. 

3. Nincs platform kompatibilitás: A natív fejlesztés során az alkalmazások kizárólag az adott platformon működnek, ami korlátozza a platformközi kompatibilitást. A Flutter segítségével ugyanaz az alkalmazás futtatható Androidon, iOS-en, weben és akár asztali rendszereken is, ami nagyobb rugalmasságot biztosít.

4. Egységes élmény hiánya több platformon: A natív fejlesztés során nehezebb biztosítani, hogy az alkalmazás több platformon is ugyanazt a felhasználói élményt nyújtsa.

Applikáció fejlesztésen gondolkozol? Csapatunk végig támogat olyan szoftverek fejlesztésében, amelyek segítenek szintet lépni és megnövelni céged bevételét. Tervezzük meg közösen a vállalkozásodhoz leginkább megfelelő mobilapplikációt!

Kérdésed van? Keress minket bátran!

Szeretnél még hasonló tartalmat olvasni a jövőben?

Ha tetszett cikkünk, iratkozz fel hírlevelünkre!